Pastai testenina u sosu od maslaca i žalfije

Ovaj sos sam našla u knjizi “ Ukusi Italije“ Đenaro Kontaldo.  Privukao me jer osim čaja za ispiranje upaljenog grla, žalfiju u drugom obliku nisam nešto degustirala. I prvi put sam pravila bujon od povrća tako da danas dobijete dva recepta u jednom!

Ako rešite da sami kuvate bujon (reč francuskog porekla i predstavlja čistu mesnu supu od kuvanog mesa u vodi na temperaturi ispod 100°C. Postoji povrćni, riblji i mesni) ja imam ovaj recept:

Na oko 1 kg povrća ide oko 5 l vode. Povrće npr šargarepu, luk, tikvice, paradajz isečete na manje komade i ubacite u zagrejanu šerpu sa malo ulja. Povremeno mešate dok ne donijete zlatkastu boju povrća. Onda dodam vodu i kuvam. Kada proključa, još oko 5 minuta kuva, skinem sa vatre i procedim kroz sitnu cetku. E taj supa vam je bujon. Onaj sa mesom je jako zdrav, ali o njemu nekom drugom prilikom.

Umalo da zaboravim- bujonu se NE dodaju nikakvi začini, pa ni so. Možete da ga isporcijate i da vam bude baza za razna druga jela, rižoto, gilaš…

Da se vratim receptu. Znači, potebni sastojci su:

  • 100 g maslaca
  • 8 listova žalfije
  • 70 ml bujona od povrća
  • 40 g parmezana

PRIPREMA:

Stavite maslac i listove žalfije u veliki tiganj na srednje jaku vatru.  Sačekajte da se maslac rastopi. U međuvremenu Pastai testeninu kuvate 2 minuta, sklonite sa vatre i ocedite odmah da se ne prekuva u vrućoj vodi. Kada se maslac rastopi, dodajte vruću supu i rendani parmezan. Lagano dodajete i mešate.

U sos ubacite oceđenu  testeninu i ne sklanjajući sa vatre, dobro izmešajte tako da dobijete kremasti sos. Poslužite odmah uz još malo rendanog parmezana.

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *