Tradicionalni pesto sos

| 4 porcije/10 minuta

SASTOJCI:

  • 1 čen belog luka
  • prstohvat morske soli
  • 40 g listova svežeg bosiljka
  • 15 g pinjola
  • 50 g parmezana
  • 30 g pekorina
  • 80 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja

PRIPREMA:

Pomoću AVANA  I TUČKA: Stavite beli luk i so u avan i gnječite  dok ne dobijete zrnastu pastu. Ubacite lišće bosiljka i nastavite da gnječite, a onda  dodajte pinjole i sitno narendani sir. Gnječite dok ne dobijete pastu. Postepeno dodajte ulje i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Pomoću BLENDERA: Ako pesto pravite u multipraktiku ili blenderu, izmiksujte beli luk i so tako da dobijete zrnastu pastu. Dodajte  listove bosiljka i ponovo promiksujte, pa ubacite pinjole i sitno rendani sir.  Nastavite da miksujete dok ne dobijete pastu, ali pazite da ne preterate zbog toplote aparata, pesto može postati gorak. Postepeno dodajte ulje i miksujte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Sos poslužite odmah uz kuvanu testeninu ili ga sipajte u hermetičnu teglu s malo ulja, da se ne osuši.

Možete ga čuvati u frižideru do 4 nedelje.

Na samom kraju možete dodati sveže isceđeni limunov sok.

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *