Pastai testenina sa gamborima i cvetovima tikvice

Verovatno se većina vas (nas) zapitala “Kakav crni cvet od tikvice??” Ok, ok… možda nije većina, ja jesam prvi put kada sam naišla na ovaj recept. Ali cvet od tikvice, da obične, je kao i tikvica, koja nastaje od istog tog cveta pun C vitamin i kalijuma. Nego da ne dužim, ima ovde gladnih. Za ovaj ručak pored cveta tikvice vam je potrebno :

  • Pastai testenina 400g
  • 1 veza vlašca
  • ¼ sveže ljute paprike (naravno da nije nužno da bude ljuta)
  • 2 čena belog luka
  • 8 mladih tikvica
  • Morska so
  • Maslinovo ulje
  • 200 g očišćenih i skuvanih gambora
  • Malo belog vina
  • 10 cvetova tikvice
  • ½ veze svežih listova bosiljka
  • Sok od 1 limuna

Mene baba naučila da prvo pripremim sve što mi je potrebno za kuvanje pa tek onda da počnem, tako da ja prvo iseckam sitno vlašac, papriku, beli luk. Tikvice isečem na sitne kocikice jer idu na kraju jer se brzo skuvaju (njih uvek treba iseći ranije i posoliti da “puste vodu” – opet moja baba) .

Gambore sam kupila one zamrznute, ne umem ja to sama drugačije. Hm… Možda i umem a nisam probala… Uh… Gde ima svežih gambora?

Već ste pripremili veliku šerpu punu vode za Pastai testeninu (u daljem tekstu Pastai) jer znate da se testenina jedino pravilno kuva u velikoj šerpi punoj vode sa malo soli. E sad tu šerpu stavim na vatru dok voda ne proključa a onda dodam Pastai (moj predlog: testenina sa ukusom limuna, origano i ruzmarin, peršun i bosiljak) i kuvam 2 i po minuta, NE 8, 10, 12 minuta kao inače. Dok se tamo “krčka” voda (svi mi prvo u životu skuvamo vodu, pa onda eventualno ispečemo jaje) u veliki tiganj sipam ulje i stavimo ga na srednje jaku vatru, pa dodam vlašac, papričicu i beli luk koje pržim par minuta, tek da omekšaju. Sada je vreme da dodam gambore u tiganj. Pustim ih malo da se prže pa dodam belo vino i ostavim da se kuva dok ne provri. Za kraj ubacim tikvice i sve zajedno kuvam oko 3 minuta, dok se tikvice ne skuvaju. Realno na sitne kockice sečenoj tikvici i 3 minuta je puno ali neka bude okvirno.

Ocedim Pastai (ostavite malo vode sa strane za svaki slučaj) i dodam u tiganj. Pažljivo posolim pa sve dobro promešam tako da dobijem finu ujednačenu masu. Sada vam je verovatno jasno zašto vam treba i veliki tiganj! Sklonim s vatre, u sos nacepkam famozne cvetove tikvice i većinu listova bosiljka i iscedim limunov sok. Poprskam maslinovim uljem, pospem ostatkom lišća bosiljka i poslužim.

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *