Integralna testenina

Brašno od celog zrna (graham, integralno), zbog usitnjavanja i perifernih slojeva zrna tokom mlevenja, sadrži više vitamina, mineralnih materija i prehrambenih vlakana u odnosu na belo brašno dobijeno iz endosperma zrna. Veći udeo vitamina, mineralnih materija i prehrambenih vlakana daje prednost integralnom brašnu u nutritivnom smislu, ali je neophodmo znati da je udeo ovih komponenti ne obezbeđuje i  njihove dnevno potrebne količine u ishrani. Takođe ni belo brašno nije „nezdravo“ jer predstavlja odličan izvor svarljivih ugljenih hidrata, proteina i masti.

Brašna drugih žita (raž, ječam, ovas, proso) ili pseudožita usled različitog nutritivnog sastava u odnosu na pšenično brašno mogu doprineti raznovrsnosti proizvoda u smislu njihovih senzorskih i nutritivnih karakterstika (veći sadržaj mineralnih materija, prehrambenih vlakana, bioaktivnih komponenti).


Testenina od raži 100%

Napravljenja od 100% integralnog brašna raži

Pročitaj više…


Testenina od integralne pšenice 100%

Napravljenja od 100% integralnog brašna pšenice

Pročitaj više…


Testenina od spelte 100%

Napravljena od 100% integralnog speltinog brašna

Pročitaj više…


Testenina od heljde

Napravljenja od heljdinog integralnog brašna

Pročitaj više…


Testenina od ovsa

Napravljena od integralnog brašna ovsa

Pročitaj više…


Testenina od ječma

Napravljena od integralnog brašna ječma

Pročitaj više…


Testenina od prosa

Napravljena od integralnog brašna ovsa

Pročitaj više…


Pročitaj više…