Testenina od heljde

Heljda je jednogodišnja zeljasta biljkakoja potiče iz Azije, poznata još i kao pasja trava. Iako se uzgaja kao žitarica pošto ima takvo semenje, ona se ne ubraja ni u vrstu pšenice, ni u u trave. Upravo zbog toga što su njene semenke jestive i bogate ugljenim hidratima ona se i naziva pseudo cerealijom, odnosno pseudo žitaricom.

Pošto sadrži različite antioksidante, heljda je jako korisna za zdravlje.

Kliničke studije su pokazale da heljda smiruje upale i snižava nivo lošeg holesterola i povećava nivo dobrog čime umanjuje rizik od bolesti srca. Pošto ima nizak glikemijski indeks odlična je u borbi protiv dijabetisa. Ne sadrži gluten.

Sastav i nutriativne vrednos:

Brašno od zrna heljde, pšenično brašno, voda

Kcal 335; Masti 3; Ugljeni hidrati 72; Proteini 12- 15

Vitamini: Kalcijum, Gvožđe, Magnezijum, Cink

Alergen info: sadrži gluten

Rok upotrebe 18 meseci